Het goede tapijt kiezen is vaak minder eenvoudig dan het lijkt. Afhankelijk van de kleur, het patroon en de structuur kan een tapijt een persoonlijk stempel drukken op de sfeer in een vertrek. Welke associaties en gevoelens kleuren oproepen en hoe u de sfeer in de kamer kunt beïnvloeden, leest u in ons artikel over kleurige tapijten. Omdat ook de grootte, de vorm en de plaats van het tapijt beslissend zijn voor een stijlvolle ambiance, hebben we besloten tot een uitgebreide uiteenzetting over dit onderwerp.

Op de vraag naar de juiste grootte van een tapijt is het niet zo eenvoudig een algemeen antwoord te geven. Bij het kopen van een tapijt moet rekening worden gehouden met de volgende aspecten.

 

De juiste grootte van het tapijt bepalen

Op de vraag naar de juiste grootte van een tapijt is het niet zo eenvoudig een algemeen antwoord te geven. Bij het kopen van een tapijt moet rekening worden gehouden met de volgende aspecten.

Het kiezen van de grootte van het tapijt gebeurt vaak op het oog. Daarom worden echter vaak te kleine tapijten gekocht, die in het vertrek verloren gaan en allesbehalve harmonieus aandoen. Maar dat wil nog niet zeggen dat een groter tapijt geschikt is voor elke kamer. Een te groot tapijt kan al snel maken dat een vertrek er te vol en onevenwichtig uitziet. In geval van twijfel is een groter tapijt echter meestal wel het meest raadzaam. We geven u hier een paar tips voor het bepalen van de optimale grootte van een tapijt. Als u daarbij dan ook nog rekening houdt met onze tips over inrichting, kan het niet meer mislukken.

Woonkamertapijt kan worden gebruikt om woonruimtes of te bakenen en zitmeubels te groeperen. We hebben daarvoor tapijten in verschillende formaten: ronde tapijten en vierkante of rechthoekige. De breedte van het tapijt moet minimaal gelijk zijn aan de breedte van de bank, maar het is beter als het zowel aan de linker- als de rechterkant zo'n 15 tot 25 centimeter uitsteekt.

 

Woonkamertapijt grootte bepalen

woonkamertapijt grootte bepalen

 

Woonkamertapijt kan worden gebruikt om woonruimtes of te bakenen en zitmeubels te groeperen. We hebben daarvoor tapijten in verschillende formaten: ronde tapijten en vierkante of rechthoekige. De breedte van het tapijt moet minimaal gelijk zijn aan de breedte van de bank, maar het is beter als het zowel aan de linker- als de rechterkant zo'n 15 tot 25 centimeter uitsteekt.

1 . Een ruime hoekbank kan opgeluisterd worden met een groot, behaaglijk tapijt. De lekkere zachte ondergrond van een hoogpolig tapijt zorgt voor een perfect gevoel van welzijn. U kunt bovendien alle zitmeubilair helemaal op het tapijt te zetten.

 

2 .In een kleinere woonkamer moet ook het tapijt kleiner zijn. Alleen de voorpoten van het zitmeubilair mogen op het tapijt komen te staan.

 

3 . In kleine ruimtes is het bovendien mogelijk het tapijt pal voor de bank te leggen. Er mogen maar een paar meubels, zoals bijvoorbeeld de bij de bank horende tafel, op het tapijt staan.
Populaire woonkamertapijten uit onze winkel

Slaapkamertapijt grootte bepalen

slaapkamertapijt grootte

 

Slaapkamertapijten zorgen voor een gezellig accent. Bovendien krijgt u bij het opstaan geen koude voeten. De afmetingen van het tapijt zijn daarbij voornamelijk afhankelijk van de grootte van de slaapkamer. Ook de breedte van het bed kan echter bij het kiezen van een tapijt doorslaggevend zijn.

1 . Heeft u een grote slaapkamer en wilt u zich helemaal op uw gemak voelen? Zet dan het bed en het nachtkastje helemaal op het slaapkamertapijt. Een rand die aan alle kanten van het bed even breed is, zorgt daarbij voor een bijzonder harmonieus geheel. Ter oriëntatie kunt u bijvoorbeeld kijken naar de breedte van het nachtkastje.

 

2 . Voor een kleine slaapkamer heeft u een kleiner tapijt nodig. Het nachtkastje kan gewoon op de vloer staan, terwijl de voorste poten van het bed op het tapijt komen. Op die manier wordt het hele bed omlijst.

 

3. Lopers rond of voor het bed bieden een goed alternatief. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kunnen naar wens aan alle kanten van het bed of alleen aan één kant worden neergelegd. De grootte van het tapijt is ook afhankelijk van de grootte van het bed.Populaire slaapkamertapijten uit onze winkel


Eetkamertapijt grootte bepalen

eetkamertapijt grootte

 

De grootte van het eetkamertapijt is afhankelijk van de grootte van de eettafel. Het moet de eethoek omlijsten. Plat geweven tapijten, zoals bijvoorbeeld een sisaltapijt, zijn hiervoor het meest geschikt - de stoelen glijden er overheen zodat iedereen makkelijk aan de tafel aan kan schuiven.

1 .Voor zo groot mogelijk comfort is het nodig dat alle stoelen van de eethoek op het tapijt kunnen staan. Voor eettafels die plaats bieden aan maximaal acht personen wordt daarom een minimale tapijtmaat van 240 x 340 cm aangehouden.

 

2 .Bestaat de eethoek uit ongeveer 6 eetkamerstoelen, dan zijn voor het tapijt afmetingen van 160 x 230 cm of 200 x 290 cm voldoende. Ook hierbij moet u er rekening mee houden dat de stoelpoten niet op de rand van het tapijt komen te staan.

 

Door de vorm van het eetkamertapijt aan te passen aan de vorm van de tafel, maakt uw eetkamer een bijzonder harmonieuze en samenhangende indruk. Een ronde eettafel bijvoorbeeld op een rond tapijt komt bijzonder goed tot zijn recht.

Populaire eetkamertapijten uit onze winkel


Door het tapijt op de juiste manier neer te leggen, brengt u een doordacht woonconcept over. U kunt op die manier bepaalde gedeeltes die op verschillende manieren worden gebruikt van elkaar afscheiden. Het maakt niet uit of dat is voor de vormgeving van het terras of inrichting van de woonkamer. Mooie tapijtdesigns, zoals bijvoorbeeld in de modekleuren van voorjaar/zomer 2017 of een tapijt met sterren zorgen voor net dat beetje extra en een bijzonder huiselijke sfeer.


Om ervoor te kunnen zorgen dat de nu goed neergelegde tapijten ook hun charme en uitstraling behouden, wilt u uiteraard ook weten hoe u het tapijt goed verzorgt en reinigt. Lees daarvoor ook eens ons blogartikel over het onderwerp tapijt, natuurvezeltapijten en kunstvezeltapijten reinigen.

Klik hier om naar de winkel te gaan

► TAPIJTEN ONLINE