Levertijd: actuel ca. 3-5 dagen | Verlengd restitutierecht: 60 dagen | Hulp & Contact
Black Friday Sale | 25 % korting op alles*
met code: BLACK25
00Tage 00Std 00Min 00Sek

Gids


Energiekosten verlagen met vloerkleed

De verwarmingskosten stijgen - maar hoe kun je je eigen kosten verlagen? Vooral in slecht geïsoleerde flats en huizen zijn eenvoudige en goedkope besparingsmaatregelen essentieel deze winter. Wij laten je zien hoe je kunt besparen op je verwarmingskosten met behulp van vloerkleed.

Verlaag de verwarmingskosten: Dit is hoe het werkt

Om je verwarmingskosten zo laag mogelijk te houden, is het belangrijk dat je efficiënt verwarmt. Maar wat betekent dat eigenlijk? Verwarmen is in de eerste plaats koude lucht buiten en warme lucht binnen houden. Veel van de door het verwarmingssysteem opgewekte warmte gaat echter verloren, vooral via ramen, buitenmuren of deuren. En de vloer is ook een echte warmtekiller, verantwoordelijk voor meer dan 10 % van het warmteverlies.

Hoe helpt een vloerkleed bij het besparen van stookkosten?

Veel van de energie voor verwarming gaat verloren door slecht geïsoleerde vloeren. Vooral in woonruimtes op de begane grond of boven kamers die weinig verwarmd worden, moet je meer en langer verwarmen om de temperatuur in je kamer constant warm te houden. Het resultaat: je verwarmingskosten rijzen de pan uit! Een relatief goedkoop en minder kostbaar alternatief om warmte- en energieverlies via je vloer te beperken is een vloerkleed. Geen wonder dat mensen in landen met bijzonder lange, strenge en koude winters al duizenden jaren tapijten gebruiken als isolatie tegen warmteverlies - op de vloer of aan de muur!

1) Psychologisch effect

Kamers met tapijt worden over het algemeen als gezelliger ervaren en volgens de European Carpet Association (ETG) zelfs twee graden warmer. Met een tapijt kun je dus de verwarming lager zetten zonder te bevriezen, omdat je het gevoel hebt dat de kamer warmer is dan hij in werkelijkheid is. En omdat een verlaging van slechts twee graden de verwarmingskosten al met ongeveer 12 % verlaagt, bespaart u ook nog eens veel.

2) Warme voeten, warm gevoel

We verliezen het grootste deel van onze eigen lichaamswarmte via onze voeten. Dus als je voeten koud zijn, krijg je het sneller koud. Daardoor moet je de verwarming veel eerder aanzetten dan nodig is. Naast pantoffels kan een tapijt helpen. Het beschermt je voeten tegen de koude vloer en helpt ke een constante lichaamstemperatuur te behouden.

3) Warmte-isolerende werking van tapijten

Vloerkleden slaan warmte ongeveer 10-12 % beter op dan harde vloeren. Ze zijn daarom een kosteneffectieve manier om warmteverlies door koude lucht die via de vloer binnenkomt, te beperken. Daardoor houden ze de warme kamertemperatuur langer en beter vast.

Warmte-isolatie door vloerkleden

1) Het materiaal van een vloerkleed

Wol in het bijzonder wordt gekenmerkt door zijn warmte-isolerende en isolerende eigenschappen. Wollen vloerkleden zijn daarom de beste optie om de warmte in je huis te isoleren en zo je verwarmingskosten te verlagen. Voor kleding, vloerkleden, dekens of als isolatiemateriaal: het natuurproduct wordt al duizenden jaren gebruikt voor warmte-isolatie. En niet zonder reden, natuurlijk. 

Wolvezels hebben talrijke holtes waardoor ze de omringende warmte absorberen, stevig omsluiten en opslaan. Door hun speciale structuur vormen de vezels luchtzakken die een thermische barrière vormen. De wolvezel geeft dan geleidelijk de opgeslagen warmte weer af aan de ruimte, waardoor deze warm blijft. Maar wol kan niet alleen warmte uit de kamerlucht opslaan. Dankzij zijn temperatuurregulerende eigenschappen heeft het een verkoelend effect op warme dagen en voorkomt zo dat de kamers te veel opwarmen. Dit maakt het een allrounder voorje huis die het hele jaar door gebruikt kan worden.

Tegelijkertijd is het natuurproduct bijzonder ademend. Dankzij haar karakteristieke textuur kan de wolvezel ongeveer een derde van haar eigen gewicht aan vocht opnemen en gecontroleerd weer afgeven aan de omgeving, zonder haar warmteregulerend vermogen te verliezen. Doordat de wolvezel het vocht niet alleen opslaat, maar ook weer afgeeft, is hij bestand tegen schimmel. In combinatie met het hoge, natuurlijke vetgehalte van de vezel en de schilferige, waterafstotende structuur hoef je je dus absoluut geen zorgen te maken over vocht- en schimmelgroei.

Wollen vloerkleden

Het alternatief: synthetische vloerkleden

Investeren in wollen vloerkleden is de moeite waard, en niet alleen vanwege hun unieke vermogen om te isoleren en warmte af te schermen. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een vloerkleed van synthetische vezels. Zorg er wel voor dat je een model kiest met een bijzonder hoge en dichte pool om de best mogelijke warmte-isolatie te krijgen.

2) De grootte van het vloerkleed

Kies grote vloerkleden die de hele vloer bedekken om het warmte-isolerende effect te maximaliseren. Je kunt ook meerdere kleinere kleden gebruiken die dicht bij elkaar liggen.

3) Zwaarte en dichtheid

Voor optimale isiolatie, raden wij een dikker vloerkleed met een bijzonder hoge en dichte pool aan. Als je thuis al een dunner, plat geweven kleed hebt, raden wij aan een isolerend of verwarmde deken onder het kleed te leggen. Een stijlvol alternatief is een Layering look.

 

Warm blijven met vloerkleden

Met de juiste vloerkleden kunt je je huis tijdens het koude seizoen efficiënt verwarmen, waardoor je niet alleen geld bespaart, maar het is ook beter voor het milieu. Zelfs als je vloerverwarming hebt, is het de moeite waard om te investeren in een gezellig design tijdens de wintermaanden, want kleden hebben een positief effect op ons algemeen welzijn. Kijk voor meer inspiratie, tips en trucs op onze blog.

Uw benuta Style Team

**De aanbieding eindigt op dinsdag 29.11.2022 om 12.00 uur. De aanbieding geldt op het gehele assortiment in de benuta online shop. Uitgezonderd ondertapijt en artikelen van andere merken Brink & Campman, Harlequin, Scion, Ted Baker, Wedgewood Home, Wedgewood, Morris & Co, Orla Kiely en Sanderson. Geen minimum bestelwaarde. Kan niet worden gecombineerd met andere vouchers.