Levertijd: actuel ca. 2-4 dagen | Verlengd restitutierecht: 60 dagen | Hulp & Contact
WINTER SALE SPECIAL | 20 % EXTRA
Ontvang nu je kortingscode

KUNSTVEZELS - POLYACRYL, POLYESTER, POLYPROPYLEEN & VISCOSE

In de textielindustrie vervaardigde kunstvezels zijn gedurende de laatste decennia een steeds grotere rol gaan spelen. De moderne techniek maakt het ondertussen mogelijk ook hoogwaardige tapijten uit kunstvezels te vervaardigen, zelfs al maken natuurvezels als wol of katoen tegenwoordig dan een soort renaissance door. Ten opzichte van natuurvezels hebben kunstvezels een paar voordelen.

Over het algemeen zijn ze minder kwetsbaar en makkelijker in onderhoud dan een wollen tapijt of andere tapijten van natuurlijk materiaal. In tegenstelling tot natuurvezeltapijten kunnen kunstvezeltapijten ook worden gebruikt als buitentapijt, bijvoorbeeld buitenshuis of in vochtige ruimtes. In onze shop vindt u daarom veel aantrekkelijke tapijten van hoogwaardige kunstvezels. Een groot aantal daarvan beschikt over het Oeko-Tex-label voor textiel dat vrij is van schadelijke stoffen.Polyacryl

Polyacrylvezels behoren tot de meest populaire kunstvezels. Polyacryl werd in 1942 vrijwel tegelijkertijd ontwikkeld in de VS en in Duitsland. Sinds 1954 worden deze vezels in Leverkusen ook op grote schaal industrieel vervaardigd op Europees grondgebied. In de kledingindustrie wordt gebruik gemaakt van 75% van de polyacrylvezels. Bij woontextiel hebben ze een aandeel van ongeveer 20%. Door de veelzijdige toepassingsmogelijkheden zijn polyacrylvezels een vast onderdeel uit gaan maken van de textiel- en tapijtindustrie.

Eigenschappen

Polyacryl is een veelzijdig materiaal. Het is goed te combineren met wol, omdat polyacrylvezels aanvoelen als wol en beschikken over grote veerkrachtigheid. Dat maakt dat de vezels zacht en tegelijkertijd lekker warm lijken. Bovendien zijn ze lichtbestendig, duurzaam en vormvast. Weefsel dat bestaat uit polyacrylvezels is gemakkelijk in onderhoud en droogt buitengewoon snel, omdat de vezels minder water opnemen. Dat maakt polyacryltapijten bijzonder populair voor vertrekken als de keuken, de badkamer en de eetkamer. Omdat polyacryltapijten niet gevoelig zijn voor aantasting door motten en ze niet snel verslijten, wordt dit materiaal niet alleen in hoogpolige tapijten gebruikt maar ook steeds vaker in designertapijten. De goede eigenschappen op het gebied van warmte-isolatie, slijtvastheid, lichtechtheid en gevoeligheid voor vuil maken polyacryl ook bijzonder geschikt voor kleurrijke kindertapijten.


Kunstvezels - polyacryl, polyester, polypropyleen, viscose

Appartement van de Instagrammer @yvonne_kwakkel


Polyester

Polyester komt weliswaar ook voor in de natuur, maar vandaag de dag worden er in de regel synthetische kunststoffen mee bedoeld die worden gevormd door verschillende monomeren van de koolzuurester. Het soort monomeren bepaalt de desbetreffende eigenschappen van het polyester. Al sinds de jaren '40 worden door middel van verschillende procedures diverse stoffen vervaardigd. De meest toonaangevende en belangrijke polyester is wel polyethyleentereftalaat, dat beter bekend is als PET.

Eigenschappen

PET heeft zich op het gebied van de textiel ontwikkeld tot de meest populaire kunstvezel. Alleen al in 2011 werd in Duitsland ongeveer 198.000 ton polyester geproduceerd. Bekende stoffen met PET-mengsels zijn bijvoorbeeld organza, velours en satijn. De grote vraag ernaar is vooral terug te voeren op de positieve eigenschappen van dit polymeer. Omdat PET niet erg uitrekt, is het bijzonder vormvast en heeft het geen neiging tot kreuken. PET-vezels zijn bovendien bijzonder scheur- en slijtvast. Ze nemen niet veel vocht op en zijn daardoor geschikt voor zowel sportkleding als tapijten die tegen een stootje moeten kunnen. Polyester is bijzonder lichtecht en kleurbestendig en wordt daarom inmiddels gebruikt voor allerlei soorten tapijten. De veelzijdige vezels maken toepassing mogelijk in laaggpolige tapijten, hoogpolige tapijten en designertapijten. Door de vochtwerende structuur van polyestertapijten zijn ze bijzonder geschikt voor de badkamer en buiten.


Kunstvezels - polyacryl, polyester, polypropyleen, viscose


Polypropyleen

Polypropyleen wordt met behulp van bepaalde katalysatoren gevormd uit propeen. De chemische bouwstoffen van propeen, de methylgroepen, zijn afhankelijk van de rangschikking in de lange propylketen bepalend voor de eigenschappen. Bij de verwerking van textiel zijn deze methylgroepen op zogenaamd isotactische wijze ingedeeld, waardoor het polypropyleen een semi-kristallijne structuur krijgt. Op het gebied van textiel wordt vooral gebruik gemaakt van polycongaren, wat een menggaren is van polypropyleen en andere vezels of wordt vervaardigd als zuiver polypropyleengaren.

Eigenschappen

Polyconvezels hebben een bijzonder lage dichtheid, wat ze maakt tot de lichtste in de handel gebruikelijke vezels. Bovendien beschikt stof van polycon over een bijzonder hoge oppervlaktespanning. Water en zweet kunnen zo snel worden afgevoerd, wat vooral een belangrijke rol speelt bij sportkleding. Weefsels van polyconvezels zijn bovendien bijzonder slijtvast, scheurvast en duurzaam en zorgen daarom voor goede geluid- en warmte-isolatie. Deze speciale vezel is daarom bij uitstek geschikt voor gebruik in tapijten. Polypropyleen geeft bovendien geen geurtjes af, is niet irriterend voor de huid en is bestand tegen de meeste soorten zuur, loog en organische oplosmiddelen. Polyconvezels mogen zich daardoor verheugen in een steeds toenemende populariteit. Ze worden gebruikt voor alle mogelijke soorten tapijten, van laagpolig tot hoogpolig en van designertapijten tot kindertapijten.

 


Kunstvezels - polyacryl, polyester, polypropyleen, viscose


Viscose

Viscose wordt weliswaar kunstzijde genoemd, maar technisch gezien is het geen zuivere kunstvezel. Het wordt namelijk gewonnen uit natuurlijke cellulosevezels van verschillende soorten hout, zoals sparren, beuken of eucalyptus, of uit bananenvezels. Omdat dit gebeurt tijdens een chemisch verwerkingsproces, waarbij de gewonnen celstof door middel van natronloog en zwavelkoolstof wordt verwerkt tot een stroperige, vloeibare massa, wordt viscose tot de kunststoffen gerekend. De naam viscose is afgeleid van het woord viscositeit, wat zoveel wil zeggen als taaiheid, stroperigheid van vloeibare stoffen.

Eigenschappen

Het grote absorptievermogen van viscose zorgt ervoor dat het optimaal te verven en te bedrukken is. De eigenschappen zijn vergelijkbaar met die van katoen, maar het laat zich beter verder verwerken. Omdat viscosevezels beschikken over een bepaalde glans, worden ze graag gebruikt om op voordelige manier zijde te vervangen. Viscosetapijten doen door hun glans bij een bepaalde lichtinval de kleuren extra stralend uitkomen. In vergelijking met zuivere zijde is viscose minder slijtvast en viscosevezels zijn minder elastisch dan katoen. Bovendien beschikken ze over minder de temperatuur regelende eigenschappen. Viscose wordt echter gewonnen uit natuurlijke stoffen, wat het als duurzaam ruw product steeds populairder maakt. Ook voor degenen die allergisch zijn voor huisdierenhaar is een viscosetapijt een goed alternatief voor een tapijt van wolvezels.


Synthetische vezels hebben ondertussen in de textiel- en tapijtindustrie een vaste plaats ingenomen. Het eenvoudige onderhoud en de slijtvastheid van het materiaal zijn voor de hand liggende voordelen voor tapijten die het in het dagelijks leven zwaar te verduren hebben. Ook badmatten bestaan grotendeels uit kunstvezels, omdat ze bestand moeten zijn tegen de vochtige omstandigheden in de badkamer. Dankzij de moderne fabricageprocedures vandaag de dag is het mogelijk uit kunstvezels hoogwaardige en visueel aantrekkelijke tapijten te vervaardigen, die zelfs bestand zijn tegen extreme omstandigheden en zorgen voor langdurig plezier. Bij onze tips over onderhoud en in ons artikel over het verwijderen van vlekken vindt u ook adviezen voor het reinigen van kunstvezeltapijten.


Klik hier om naar de winkel te gaan
► TAPIJTEN ONLINE
*Geldig voor alle nieuwe nieuwsbriefabonnees. Geldig tot 14.2.2023. Geen minimum bestelwaarde. Kan niet worden gecombineerd met andere kortingsacties. Niet inwisselbaar tegen contanten.