Skip
Gratis verzending vanaf 100€: momenteel ongeveer

Kunstvezels

Polyacryl, Polyester, Polypropyleen & Viscose

In de textielindustrie vervaardigde kunstvezels zijn gedurende de laatste decennia een steeds grotere rol gaan spelen. De moderne techniek maakt het ondertussen mogelijk ook hoogwaardige tapijten uit kunstvezels te vervaardigen, zelfs al maken natuurvezels als wol of katoen tegenwoordig dan een soort renaissance door. Ten opzichte van natuurvezels hebben kunstvezels een paar voordelen.

Over het algemeen zijn ze minder kwetsbaar en makkelijker in onderhoud dan een wollen tapijt of andere tapijten van natuurlijk materiaal. In tegenstelling tot natuurvezeltapijten kunnen kunstvezeltapijten ook worden gebruikt als buitentapijt, bijvoorbeeld buitenshuis of in vochtige ruimtes. In onze shop vindt u daarom veel aantrekkelijke tapijten van hoogwaardige kunstvezels. Een groot aantal daarvan beschikt over het Oeko-Tex-label voor textiel dat vrij is van schadelijke stoffen.

Viscose

Viscose wordt weliswaar kunstzijde genoemd, maar technisch gezien is het geen zuivere kunstvezel. Het wordt namelijk gewonnen uit natuurlijke cellulosevezels van verschillende soorten hout, zoals sparren, beuken of eucalyptus, of uit bananenvezels. Omdat dit gebeurt tijdens een chemisch verwerkingsproces, waarbij de gewonnen celstof door middel van natronloog en zwavelkoolstof wordt verwerkt tot een stroperige, vloeibare massa, wordt viscose tot de kunststoffen gerekend. De naam viscose is afgeleid van het woord viscositeit, wat zoveel wil zeggen als taaiheid, stroperigheid van vloeibare stoffen.

Eigenschappen

Het grote absorptievermogen van viscose zorgt ervoor dat het optimaal te verven en te bedrukken is. De eigenschappen zijn vergelijkbaar met die van katoen, maar het laat zich beter verder verwerken. Omdat viscosevezels beschikken over een bepaalde glans, worden ze graag gebruikt om op voordelige manier zijde te vervangen. Viscosetapijten doen door hun glans bij een bepaalde lichtinval de kleuren extra stralend uitkomen. In vergelijking met zuivere zijde is viscose minder slijtvast en viscosevezels zijn minder elastisch dan katoen. Bovendien beschikken ze over minder de temperatuur regelende eigenschappen. Viscose wordt echter gewonnen uit natuurlijke stoffen, wat het als duurzaam ruw product steeds populairder maakt. Ook voor degenen die allergisch zijn voor huisdierenhaar is een viscosetapijt een goed alternatief voor een tapijt van wolvezels.

Polypropyleen

Polypropyleen wordt met behulp van bepaalde katalysatoren gevormd uit propeen. De chemische bouwstoffen van propeen, de methylgroepen, zijn afhankelijk van de rangschikking in de lange propylketen bepalend voor de eigenschappen. Bij de verwerking van textiel zijn deze methylgroepen op zogenaamd isotactische wijze ingedeeld, waardoor het polypropyleen een semi-kristallijne structuur krijgt. Op het gebied van textiel wordt vooral gebruik gemaakt van polycongaren, wat een menggaren is van polypropyleen en andere vezels of wordt vervaardigd als zuiver polypropyleengaren.

Eigenschappen

Polyconvezels hebben een bijzonder lage dichtheid, wat ze maakt tot de lichtste in de handel gebruikelijke vezels. Bovendien beschikt stof van polycon over een bijzonder hoge oppervlaktespanning. Water en zweet kunnen zo snel worden afgevoerd, wat vooral een belangrijke rol speelt bij sportkleding. Weefsels van polyconvezels zijn bovendien bijzonder slijtvast, scheurvast en duurzaam en zorgen daarom voor goede geluid- en warmte-isolatie. Deze speciale vezel is daarom bij uitstek geschikt voor gebruik in tapijten. Polypropyleen geeft bovendien geen geurtjes af, is niet irriterend voor de huid en is bestand tegen de meeste soorten zuur, loog en organische oplosmiddelen. Polyconvezels mogen zich daardoor verheugen in een steeds toenemende populariteit. Ze worden gebruikt voor alle mogelijke soorten tapijten, van laagpolig tot hoogpolig en van designertapijten tot kindertapijten.


Synthetische vezels hebben ondertussen in de textiel- en tapijtindustrie een vaste plaats ingenomen. Het eenvoudige onderhoud en de slijtvastheid van het materiaal zijn voor de hand liggende voordelen voor tapijten die het in het dagelijks leven zwaar te verduren hebben. Ook badmatten bestaan grotendeels uit kunstvezels, omdat ze bestand moeten zijn tegen de vochtige omstandigheden in de badkamer.

Dankzij de moderne fabricageprocedures vandaag de dag is het mogelijk uit kunstvezels hoogwaardige en visueel aantrekkelijke tapijten te vervaardigen, die zelfs bestand zijn tegen extreme omstandigheden en zorgen voor langdurig plezier. Bij onze tips over onderhoud en in ons artikel over het verwijderen van vlekken vindt u ook adviezen voor het reinigen van kunstvezeltapijten.


Jouw benuta Style Team

Shop nu