Levertijd: actuel ca. 2-4 dagen | Verlengd restitutierecht: 60 dagen | Hulp & Contact
WINTER SALE SPECIAL | 20 % EXTRA
Ontvang nu je kortingscode

TAPIJT REINIGEN - VLEKKEN VERWIJDEREN

Tapijten geven een warm, comfortabel gevoel en stromen door elke kamer met comfort en harmonie. Voor tapijten om hun glans op de lange tijd te behouden, en bacteriën, stof en mede. Het kan niet te comfortabel zijn in de tapijtvezels. U moet uw tapijt regelmatig reinigen. We hebben het thema tapijtreiniging en vlekken uitgebreid behandeld en samengevat alle belangrijke informatie voor u.

 

Tapijt reinigen: vlekken verwijderen

Wie kent het niet. U let even niet op en plotseling zit er een akelige vlek in het tapijt. Vooral in vertrekken als de keuken of de woonkamer kan dat allerlei oorzaken hebben. Misschien is op een rustige avond uw glas rode wijn omgevallen en vraagt u zich af hoe u die rode wijnvlek uit het tapijt krijgt. We hebben het voor u uitgezocht en verklappen u in dit artikel hoe u uw tapijt kunt reinigen en de meest voorkomende vlekken snel en doeltreffend met gewone huishoudmiddelen kunt verwijderen.

Een paar belangrijke punten voordat u begint het tapijt te reinigen:
  • Probeer eerst de voorgestelde methode uit op een onopvallende plek van het tapijt, om eventueel verkleuren en verbleken bij het verwijderen van de vlek uit te sluiten.
  • Zorg ervoor dat de vlek niet verder in het weefsel trekt. Denk er daarbij om dat deppen altijd beter is dan wrijven!!
  • Werk altijd van buiten uit naar binnen, dus vanaf de rand van de vlek naar het midden.


Tapijt reinigen: voedselvlekken uit het tapijt verwijderen

 

Kauwgom
Tapijt reinigen - Kauwgom

Zoals u weet heeft weggegooide kauwgom de neiging overal aan vast te plakken. Doordat het zich precies aanpast aan de oppervlaktestructuur kleeft het overal aan vast. Op een glad oppervlak is dat niet zo'n probleem, maar hecht het zich aan textiel dan is verwijderen een stuk minder makkelijk. U kunt het tapijt daarom het beste reinigen door de kauwgom zoveel mogelijk af te koelen, wat de kleefkracht vermindert. De eenvoudigste manier om dat te doen is met behulp van een ijsblokje, waarmee u de kauwgom gedurende een paar seconden inwrijft. Het wordt dan hard en is eenvoudig uit het tapijt te verwijderen, zonder dat er resten achterblijven. U kunt het ijsblokje eventueel vervangen door een medicinale koudespray, die verkrijgbaar is in elke apotheek.

 

KoffieTapijt reinigen - Koffievlekken verwijderen

Valt er koffie op de vloer of het tapijt, dan is het zaak er snel bij te zijn. Hoe verser de koffievlek, hoe makkelijker het tapijt te reinigen is. Het meest geschikt daarvoor is deppen met een combinatie van mineraalwater en afwasmiddel. Ga anders te werk in het geval van al ingedroogde koffievlekken. Die kunt u het makkelijkst verwijderen met ossengalzeep. Breng de zeep voorzichtig deppend op de plek aan en spoel die na een korte inwerktijd af met wat water.

U kunt ook bakpoeder gebruiken om koffievlekken uit tapijt te verwijderen. Verdeel de poeder met behulp van een tandenborstel over de vlek en laat het gedurende ongeveer 30 minuten intrekken. De resten kunt u vervolgens met de stofzuiger opzuigen. Veeg de desbetreffende plek ten slotte nog een keer af met een vochtige schone doek. Zuivere alcohol, die verkrijgbaar is in de apotheek, is ook erg doeltreffend. Dep het tapijt af met een schone doek met wat alcohol, tot alle koffie is geabsorbeerd en de vlek is verdwenen. Vergeet niet de werking van bakpoeder of alcohol op een onopvallende plek uit te proberen voordat u begint het tapijt te reinigen.

 

Rode wijnvlekken
Tapijt reinigen - Rode wijnvlekken verwijderen

Rode wijnvlekken kunt u met huishoudmiddelen als zout of bakpoeder uit het tapijt te verwijderen. Verdeel het middel met een tandenborstel voorzichtig over de vlek (niet wrijven!) en laat het intrekken. Behandel de vlek vervolgens met wat water en zuig de rest van de bakpoeder op. Ga voor het reinigen van uw tapijt met gewoon keukenzout op dezelfde manier te werk. Deze natuurlijke stof absorbeert het vocht en trekt zo de rode kleur snel weer uit de tapijtvezels. Bestrooi de vlek met een flinke hoeveelheid zout en laat het inwerken tot het vochtig is. Herhaal dit en laat het zout daarna een aantal uur, of liever nog een hele nacht, inwerken. Zuig de rest vervolgens op of borstel het af en behandel de vlek daarna met een zeepoplossing.

Een rode wijnvlek kunt u verder ook verwijderen met glasreiniger. Sproei dit gewoon op de vlek, laat het korte tijd inwerken en dep de behandelde plek af met een vaatdoek. Om aantasting van de vezels te voorkomen, kunt u ook gebruikmaken van met koolzuur verrijkt mineraalwater. U kunt dat zonder problemen op de vlek gieten. Het koolzuur lost de kleur- en looistoffen in de vezels op. Dep het water daarna op met een schone doek. Herhaal een en ander tot de vlek verdwenen is.

 

Chocolade
Tapijt reinigen - Chocoladenvlekken verwijderen

Opgedroogde chocoladevlekken zijn vaak erg hardnekkig en moeilijk te verwijderen, omdat chocolade een hoog vetpercentage heeft. Probeer daarom eerst eens de bovenste laag chocolade af te krabben met het lemmet van een keukenmes. Dep daarna de achtergebleven resten af met een in koud water gedrenkte spons. Om vetresten doeltreffend te verwijderen, dient u de desbetreffende plek onmiddellijk daarna verder te behandelen met warm water en wat ossengalzeep. Laat verse chocoladevlekken vóór het reinigen van het tapijt eerst hard worden. Dat gaat sneller als u de vlek met behulp van een ijsblokje afkoelt, net als bij het verwijderen van kauwgom. Probeer daarna de chocolade met een keukenmes voorzichtig uit de vezels te krabben.

Afhankelijk van de kleur en het soort tapijt kan in geval van chocoladevlekken ook het ons al bekende bakpoeder helpen. U gaat daarbij op dezelfde manier te werk als bij het verwijderen van koffievlekken en rode wijnvlekken. Een andere mogelijkheid is de chocoladevlek te behandelen met azijnessence. Maar ook daarbij is voorzichtigheid geboden, want dit kan een blekende werking hebben. Voor de zekerheid raden we gebruik van mineraalwater aan. Giet dat gewoon op de vlek en dep de behandelde plek vervolgens af met een vaatdoek.

 

Tomatensaus
Tapijt reinigen - Tomatensaus verwijderenVlekken van tomatensaus of ketchup op textiel staan erom bekend dat ze bijzonder moeilijk te verwijderen zijn. Tomatenvlekken moeten dan ook onmiddellijk behandeld worden en het is dus raadzaam uw tapijt zo snel mogelijk te reinigen. U kunt dat doen door eerst het ergste met een vaatdoek op te nemen en het tapijt of het kledingstuk vervolgens gedurende minimaal 20 minuten in koud water te laten weken. Was de vlek daarna uit met lauwwarm water en wat zeep of azijn. En zoals gebruikelijk in geen geval wrijven, maar alleen voorzichtig deppen! Was het tapijt daarna nog eens met schoon water. Op het tapijt achtergebleven randen van de vlek kunt u ten slotte afdeppen met wat spiritus (voorzichtig: blekende werking!).

 

Vetvlekken
Tapijt reinigen - Vetvlekken verwijderen

Als u een loper in uw keuken of eethoek heeft liggen, heeft u beslist al wel eens te maken gehad met vetvlekken. Verse vetvlekken zijn heel goed te behandelen met gewoon meel. Doe gewoon wat meel op de te behandelen plek en laat het inwerken. Als u het na een paar minuten opzuigt, zou de vlek verdwenen moeten zijn. En wie dat wil kan uiteraard ook droogshampoo van de drogist gebruiken. Sproei het gewoon op de vlek, laat het even inwerken en reinig het tapijt vervolgens door het af te borstelen. Om van ingedroogde vetvlekken af te komen, kunt u het best gebruikmaken van zout water. Week de vlek in met normaal water voordat u de zoutoplossing aanbrengt. Dep de vlek net zolang met de zoutoplossing in tot er niets meer van de vlek op het tapijt te zien is.

Vlek Reiniging
Kauwgom Ijsblokjes
Koffie - (Soda) water met afwasmiddel
- Ossegalzeep
- Backpoeder
- Zuivere alcohol
Rode wijn - Backpoeder
- Citroensap en zout
- Glasreiniger
- Soda water
Chocolade - Ijsblokjes
- Koud water
- Warm water & ossegalzeep
- Backpoeder
- Azijn
- Soda water
Tomatensaus - Koud water
- Warm water met zeep en azijn
Vet - Meel
- Droge shampoo
- Zout water

Tapijt reinigen: Verwijder lichaamsvloeistoffen uit het tapijt

 

Braaksel

Tapijt reinigen - Braaksel verwijderen

Vooral huisdierbezitters worden vaak geconfronteerd met ongewenste zaken en ergeren zich aan vuile tapijten. En dat terwijl het verwijderen van braaksel toch heel eenvoudig is. Ongemerkt opgedroogd braaksel kan bijvoorbeeld vaak gewoon opgezogen worden. Gooi de stofzuigerzak daarna onmiddellijk weg om nare geurtjes te voorkomen. Vers braaksel kunt u het best onmiddellijk met keukenpapier opnemen. Eventueel op het tapijt achtergebleven resten kunnen daarna met een oplossing van ossengal- of handzeep en water worden verwijderd. Een ander goed huismiddel tegen dit soort vlekken in het tapijt is scheerschuim (geen scheergel!). Reinig het tapijt door wat schuim op de vlek aan te brengen en het met behulp van een spons te verdelen. De vlek zou dan moeten verdwijnen. Het handige hiervan is dat zo tegelijkertijd ook de nare luchtjes uit het tapijt worden verwijderd.

 

Bloedvlekken
TTapijt reinigen - Boedvlekken verwijderen

Bloedvlekken in textiel zijn vanwege de rode kleurstof hemoglobine en de ontstane ijzeroxide moeilijk te verwijderen. Bloed bevat bovendien veel eiwit, dat nooit in aanraking mag komen met heet water. Heet water doet het eiwit stollen, waarna het onmogelijk is de vlek nog te verwijderen. In principe worden bloedvlekken daarom met koud water behandeld. Daarbij is het zaak de vlek allereerst goed te weken in leiding- of mineraalwater. Dep de vlek daarna voorzichtig af en vervang de gebruikte doek meteen zodra die geen vocht meer opneemt. Herhaal een en ander tot de vlek uit het tapijt verdwenen is.

 

Urine

Tapijt reinigen - Verwijder urine vlekken en urine geuren

Urine op het tapijt is voor huisdierbezitters waarschijnlijk ook een bekend probleem. Het is zaak er snel bij te zijn en het tapijt te reinigen voordat de geur en bacteriën zich kunnen verspreiden. Druk daarvoor direct een flinke prop keukenpapier op de vlek, om zoveel mogelijk van het vocht op te nemen. Herhaal dat net zolang tot het papier geen vocht meer absorbeert. De achtergebleven urine moet nu goed bevochtigd worden. U kunt daarvoor het best gebruik maken van een emmer warm water vermengd met wat afwasmiddel en een beetje wasmiddel. Wrijf de vlek vervolgens hiermee in met behulp van een absorberende oude doek. Leg ondertussen steeds nieuw papier op de vlek om de rest van de urine op te nemen. Was het tapijt vervolgens uit met water en azijn om eventueel achtergebleven geurtjes te neutraliseren.

Vlek Reiniging
Braaksel - papieren handdoeken
- Water & ossegalzeep
- Scheerschuim
Bloed Koud (Soda) water
Urine - papieren handdoeken
- Warm water met afwasmiddel
- Water met azijn tegen de geur


Tapijt reinigen: Andere vlekken verwijderen

 

Kaarsvet
Tapijt reinigen - kaarsvetHoud de schade van kaarsvet beperkt door het eerst rustig te laten stollen. Als het vet eenmaal gestold is, kunt u het vaak al gewoon met uw vingers verwijderen. Kleinere kruimels neemt de stofzuiger zonder problemen op. Lukt het niet de vlek op die manier helemaal te verwijderen, dan kunt u kunt die behandelen met kou en met warmte. Voor behandeling met behulp van kou doet u ijsblokjes in een diepvrieszak, die u vervolgens gedurende minstens 15 minuten op de vlek legt. Die is zo gemakkelijker met de hand te verwijderen. Daarna gaat u over tot de behandeling met warmte.

Maar wees wel voorzichtig. Kunstvezels zijn niet bestand tegen grote hitte, dus in dat geval is speciale voorzichtigheid geboden. Leg vloeipapier op de vlek en strijk eroverheen met een strijkijzer op de laagste stand. De temperatuur doet het kaarsvet smelten en het vloeipapier neemt het gesmolten vet op. Verschuif het vloeipapier regelmatig tot er geen kaarsvet meer uit het tapijt komt. In het tapijt achtergebleven resten kaarsvet kunt u proberen op te lossen met wasbenzine. Controleer uw tapijt eerst op kleurechtheid voordat u het op die manier reinigt, om ernstigere schade te voorkomen. Ten slotte reinigt u het tapijt met een beetje zacht vloeibaar wasmiddel en lauwwarm water.

 

Watervlekken
Tapijt reinigen - Vlekken verwijderenAls u water gebruikt bij het verwijderen van vlekken, blijven er vaak ergerlijke watervlekken of -kringen achter. Kattenbakkorrels of zout zijn een praktische manier om vocht aan het tapijt te onttrekken. Na die even kort in te laten werken, kunt u de resten gewoon opzuigen. Als de watervlek al opgedroogd is, blijft er vaak een lelijke kring op het tapijt achter. Om de kring te verwijderen, is het nodig die eerst opnieuw te bevochtigen en daarna de randen zachtjes met een doek te deppen. Maak daarna de hele plek op het tapijt goed vochtig, zodat de rand van de vlek eruit trekt en er na drogen niets meer van te zien is.

U kunt ook gewoon in de handel verkrijgbaar tapijtschuim gebruiken om het tapijt te reinigen, door het op te brengen en met een spons af te deppen. Een oplossing van water en azijn kan ook helpen, omdat de kringen ontstaan door afzetting van kalk. Azijn neutraliseert de kalk en de kringen verdwijnen. Een watervlek op een licht tapijt kunt u ook verwijderen met wat chloorbleekmiddel. Voor kleurige tapijten is deze methode niet aan te bevelen, omdat chloor de kleur onmiddellijk doet verbleken.

Belangrijk: sisaltapijten of wollen tapijten mogen niet met teveel water worden behandeld vanwege het risico op krimpen!

Vlek Reiniging
Kaarsvet - Stofzuiger
- Ijsklopjes
- Brandblussend papier en ijzer
- Was benzine
Water - Zout of kattenbak
- Veel water
- Tapijt schuim
- Water mit azijn
- Voor lichte tapijten: chloor bleken


Professionele tapijtreiniging

Door regelmatig te stofzuigen en het tapijt uit te kloppen, is het mogelijk professionele tapijtreiniging zoveel mogelijk te voorkomen. Maar vooral kwalitatief hoogwaardig tapijten hebben toch minstens elke vijf jaar professionele reiniging nodig. Vooral hoogpolige tapijten zijn een probleem. Het door de hoge pool diep in het weefsel doordringende vuil kan vaak alleen op professionele manier verwijderd worden. Professionele tapijtreiniging verwijdert niet alleen alle vuil, uw tapijt ziet er daarna ook weer schitterend uit!

Verhuizingen zijn vaak een goede gelegenheid om het tapijt te laten reinigen. Uw tapijt kan ook ernstig te lijden hebben gehad van bijzondere omstandigheden, bijvoorbeeld veel stof afkomstig van bouwwerkzaamheden in de buurt. Professionele tapijtreiniging kan in zo'n geval ook nodig zijn.

benuta team

Klik hier om naar de winkel te gaan
►Tapijten online
*Geldig voor alle nieuwe nieuwsbriefabonnees. Geldig tot 14.2.2023. Geen minimum bestelwaarde. Kan niet worden gecombineerd met andere kortingsacties. Niet inwisselbaar tegen contanten.