Skip
Gratis verzending vanaf 100€: momenteel ongeveer

Eenvoudig schoonmaken van vloerkleden

Advies

Vlekken zijn snel gemaakt - des te belangrijker is het dat je weet hoe jij je vloerkleed moet schoonmaken. Naast de basics van vloerkleedreiniging is het belangrijk aandacht te besteden aan het materiaal: Als je een wollen vloerkleed wilt schoonmaken, moet je anders te werk gaan dan bij ontwerpen van synthetische vezels. Wij laten je zien hoe je jouw vloerkleed moet reinigen en verzorgen en hoe je vlekken kunt verwijderen.

Inhoud

» Je vloerkleed onderhouden: de basics

» Vlekken verwijderen: vloerkleedreinigers en huismiddelen

» Vloerkleedmaterialen: Hoe reinig je deze?

Hoe verzorg je je vloerkleed: de basics

Laten we beginnen met de basics, die in twee categorieën kan worden onderverdeeld: De basis- en dieptereiniging van je vloerkleed.

1) Basisreiniging

 • Regelmatig stofzuigen

  Hoe vaak je je vloerkleed moet stofzuigen hangt af van de staat en het gebruik ervan. Als het in een intensief gebruikte ruimte ligt, zoals de gang, eet- of woonkamer, raden we aan dagelijks te stofzuigen. In de slaapkamer is één keer per week voldoende. Vergeet niet ook de achterkant van het vloerkleed schoon te maken. Bij acuut vuil kun je natuurlijk vaker stofzuigen. Als je last hebt van allergieën zijn er een paar speciale dingen waar je rekening mee moet houden bij het stofzuigen. Je kunt hierover meer lezen in ons blogartikel over voor mensen met een allergie. Ook kun je hieronder meer informatie vinden over de verschillende vloerkleedmaterialen.

 • Kloppen, afstoffen & luchten

  Je moet je vloerkleden eens per jaar uitkloppen. Hierdoor wordt dieper liggend vuil verwijderd. Je kunt het beste een vloerkleedklopper gebruiken. Laat je vloerkleed daarna uitluchten in de frisse lucht om onaangename geurtjes te verwijderen. Let op: vloerkleden van viscose zijn uitgesloten van deze procedure, omdat deze ontwerpen bijzonder gevoelig zijn. Het uitkloppen ervan kan de structuur van de vezels beschadigen.


2) Diepgaande reiniging

Wij raden aan om je vloerkleed om de drie tot vijf jaar door een vakman te laten reinigen. Als je vloerkleed volgens de fabrikant wasbaar is, kun je het ook zelf schoonmaken.

Tip: Als je je vloerkleed niet kunt wassen, kun je het met een schoonmaakmiddel weer schoon krijgen.

Hoogpolig vloerkleed reinigen

Door hun lange vezels en luchtige structuur nestelen vuil en stof zich sneller in hoogpolige vloerkleden dan in vlakgeweven dessins. Regelmatige reiniging en verzorging is hier dus bijzonder belangrijk. How to do it:

 • Better safe than sorry: leg je shaggy vloerkleed niet in drukbezochte kamers zoals de eetkamer of de keuken.

 • Stofzuig je shaggy vloerkleed minstens één keer per week grondig om het lekker pluizig te houden. Wees voorzichtig en gebruik geen roterende borstelstofzuiger.

 • Als er zware meubels op je vloerkleed staan, kan de pool ervan na verloop van tijd plat worden. Om dit te voorkomen raden we je aan je vloerkleed regelmatig te draaien. Als de pool van je shaggy niet meer pluist, kun je hem met een natuurlijke borstel weer rechttrekken. Borstel tegen de nerf in. Een stoomreiniger kan ook helpen. Maar om beschadiging van je vloerkleed te voorkomen, raden we aan het door een professional te laten reinigen.

Vlekken verwijderen: vloerkleedreinigers en huismiddeltjes


Om vlekken uit je vloerkleden te verwijderen, raden we je aan om altijd een vloerkleedreiniger in huis te hebben. De reinigers zijn met hun krachtige formule speciaal samengesteld voor gebruik op vloerkleden en zijn daarom bijzonder zacht voor kleuren en stoffen. De speciale applicators en borstels maken de vlekkenoplossing ook effectief en zacht voor je vloerkleed. Of je nu koffievlekken wilt verwijderen, vet op je vloerkleed terecht is gekomen of je rode wijnvlekken moet verwijderen - een vloerkleedreiniger is je redder in nood.

Tip: Controleer altijd of de vloerkleedreiniger geschikt is voor je vloerkleed voordat je hem gebruikt. Vloerkleden van viscose, zijde, fluweel of ribfluweel zijn bijzonder gevoelig. Het is beter om deze vloerkleden naar een textiele vloerkledenreiniger te brengen.

Vloerkleden schoonmaken met huismiddeltjes

Heb je geen vloerkleedreiniger in huis? Voor vlekken worden vaak huismiddeltjes gebruikt. De effectiviteit ervan hangt echter af van het materiaal van je vloerkleed en het soort vlek, dus ze helpen niet altijd. We raden je daarom aan om de vlek met een vloerkleedreiniger te behandelen of door een professional te laten reinigen.

Tip: Veel vlekken kunnen worden voorbehandeld met een beetje mineraalwater. Giet gewoon een beetje water op de vlek. Dep het daarna voorzichtig weg met een doek. Gebruik een vloerkleedreiniger als de vlek nog zichtbaar is. Gebruik geen mineraalwater op watergevoelige dessins van viscose of lyocell.

Vloerkleden schoonmaken met huismiddeltjes: 3 tips

 • Behandel snel: Oude vlekken uit een vloerkleed verwijderen is veel moeilijker dan verse vlekken.

 • Dep in plaats van wrijven: Om te voorkomen dat je de vlek dieper in de stof werkt, raden we je aan om te deppen - niet wrijven - bij het verwijderen van vlekken. Werk ook altijd van buiten naar binnen.

 • Gebruik een kleurechte doek: Dit voorkomt verkleuring op je vloerkleed. Zorg ervoor dat je de doek en het huismiddeltje eerst op een onopvallende plek test.

Vloerkleed materialen: hoe maak je je vloerkleed schoon

Elk vloerkleed heeft andere verzorging nodig. Daarom is het belangrijk dat je je vloerkleed goed kent en weet van welk materiaal het gemaakt is. Je kunt dit gemakkelijk te weten komen door te kijken naar het label op de achterkant van het vloerkleed.

Klik hier voor de materialen:

» Wollen vloerkleed schoonmaken

» Jute en sisal vloerkleden schoonmaken

» Katoenen vloerkleed schoonmaken

» Vloerkleed van viscose & lyocell schoonmaken

» Vloerkleden van synthetische vezels reinigen

» Gemengde stoffen reinigen

 • Wollen Vloerkleed Bent Crème
 • Jute Vloerkleed Jork

Katoenen vloerkleden schoonmaken

Veel van onze katoenen ontwerpen kunnen in de machine worden gewassen. Wasbare vloerkleden zijn vooral praktisch voor kinderkamers. Om erachter te komen of je katoenen vloerkleed hand- of machinewasbaar is, kijk je naar de reinigingsinstructies op het label van het vloerkleed. Als je het niet zeker weet, raden we een professionele vloerkleedreiniging aan.

 • Katoen Vloerkleed Isla Beige
 • Vloerkleed Katoen Wasbaar Naomi en Oslo
 • Viscose Vloerkleed Pearl in Lichtgrijs
 • Vloerkleed Mara Veelkleurig

Gemengde stoffen reinigen

Als je een vloerkleed hebt van gemengde vezels (bijv. wol en polyester), raden we altijd aan de reinigingsinstructies te volgen. Breng je vloerkleed naar een professionele vloerkleedreiniger als je twijfelt.

Conclusie: Deze tips houden je vloerkleed fris

Als je je vloerkleed zelf wilt schoonmaken, is het belangrijk dat je het materiaal ervan goed bestudeert. Houd je ook aan de basisprincipes van het schoonmaken en onderhouden van vloerkleden, zoals stofzuigen, kloppen en wassen. Gebruik altijd een professionele vloerkleedreiniger om vlekken te verwijderen en laat je vloerkleed regelmatig reinigen door een vakman. Dan staat niets een stralend vloerkleed in de weg! Nog meer tips, ideeën en inspiratie vind je in onze benuta blog.

Jouw benuta Style Team

Shop nu