Skip
Gratis verzending vanaf 100€: momenteel ongeveer

Tapijten voor allergische Personen

Bent u ook allergisch voor huisstofmijten en ziet u daarom misschien zelfs wel helemaal af van tapijten in uw woning? Dat is nergens voor nodig! In dit artikel leggen we u uit welk soort tapijt geschikt is voor mensen met een allergie en waar u als allergisch persoon bij tapijtreiniging rekening mee moet houden.


Ongeveer tien procent van de wereldbevolking lijdt aan een allergie voor huisstofmijten. Het zijn daarbij vooral de uitwerpselen van de mijten in het huisstof, die de onaangename allergische reacties teweegbrengen. Mijten zijn minuscule, met het blote oog niet waarneembare spinachtige diertjes die voorkomen in elke woning. In één enkele gram huisstof kunnen bijvoorbeeld al tot 4000 mijten zitten. De uitwerpselen van de mijten zijn nog veel kleiner en vermengen zich eveneens met het huisstof. Als iemand dit mengsel inademt, kan dat bij een overgevoelig immuunsysteem leiden tot allergische reacties als jeuk, niezen en benauwdheid. Allergische personen hebben een mijt- en stofvrije omgeving met zo min mogelijk vervuilde kamerlucht nodig om de symptomen zoveel mogelijk te beperken.

Het gebruik van tapijten wordt verondersteld in tegenspraak te zijn met dit woonconcept, omdat tapijten over het algemeen worden gezien als stofvangers. Om die reden lijken ze op het eerste gezicht ongeschikt voor mensen met een allergie. Vroeger werd bij overgevoeligheid voor huisstof zelfs aangeraden helemaal van tapijten af te zien. Onderzoek vandaag de dag heeft aangetoond dat dat nergens voor nodig is. Tapijten hebben in tegenstelling tot een laminaatvloer of een houten vloer een stofbindende werking, wat zorgt voor een lagere concentratie van stof in de kamerlucht. Als u allergisch bent hoeft u dus niet af te zien van tapijten, maar is het zaak bij de aankoop van een tapijt met een paar dingen rekening te houden. Waar u aan moet denken als u een anti-allergisch tapijt zoekt, hebben we voor u samengevat in de volgende paragraaf.

Tapijten voor allergische personen: waar u rekening mee moet houden

De Duitse Allergie- en Astmabond (DAAB) heeft in het kader van een in 2005 gerealiseerd onderzoek vastgesteld dat in vertrekken met een gladde vloer wezenlijk meer stof gemeten wordt dan in woningen met tapijten. Waar ligt dat aan?

Op gladde vloeren verzamelt zich al na korte tijd stof, dat bij de minste vorm van tocht opwaait en zo in de kamerlucht wordt verspreid. Op die manier komt het al snel terecht in de menselijke luchtwegen. Vooral in het geval van een huisstofallergie kan een tapijt helpen, omdat stof, en dus ook de allergie veroorzakende uitwerpselen van mijten, in het weefsel vastgehouden worden. Dat kan vervolgens met een stofzuiger snel en makkelijk worden verwijderd. Gladde vloeren moeten in het meest gunstige geval elke dag vochtig afgenomen worden om de stofconcentratie in de in te ademen lucht zo laag mogelijk te houden. Een goed onderhouden tapijt is voor de mijten bovendien totaal niet geschikt als plaats om te nestelen, omdat het in de regel niet bijzonder vochtig of warm is. Mijten geven namelijk de voorkeur aan een klimaat met een temperatuur van minimaal 15 °C en een luchtvochtigheid van minstens 55%. Dat maakt echter nog niet elk tapijt geschikt voor allergische personen. Over het algemeen kan worden gesteld dat tapijten met erg lange vezels moeten worden vermeden. Een zacht aanvoelend Shaggy-tapijt is niet geschikt voor mensen met een allergie die gevoelig zijn voor huisstof of mijten. Een laagpolig tapijt is bij regelmatig reinigen echter de perfecte keuze.

Tapijten voor allergische personen: tips voor reiniging

Als u bij het zoeken naar een geschikt anti-allergisch tapijt besluit een kortpolig tapijt te kopen, dan raden we u voor ongecompliceerde reiniging een kunstvezeltapijt aan. Waar juist u bij de reiniging van kunstvezeltapijten rekening mee moet houden, kunt u lezen in ons blogartikel over tapijtreiniging. Allergische personen zouden allereerst traditionele stofzuigermodellen zoveel mogelijk moeten vermijden, omdat die een deel van de opgezogen lucht - en daarmee de kleinste stofdeeltjes - via het filter en de behuizing opnieuw afgeven aan de kamerlucht. We raden u daarom aan uitsluitend gebruik te maken van een moderne stofzuiger met een anti-allergiefilter.

Dit zogenaamde HEPA-filter (High Efficiency Particulate Air-Filter) filtert allergenen uit de door de stofzuiger verbruikte lucht uit en vangt zelfs de kleinste stofdeeltjes op. Afhankelijk van de prestaties worden de vervaardigde fijnstoffilters ingedeeld in verschillende categorieën. Het meest effectief zijn de filters van categorie 13, die volgens de fabrikant 99,95 procent van de stofdeeltjes betrouwbaar opvangen. Een voor allergische personen aan te raden stofzuiger moet bovendien beschikken over een mechanische borstel, waarmee het mogelijk is ook de fijnste stofdeeltjes uit de pool van het tapijt te verwijderen.

Ook het vervangen van stofzuigerzakken kan voor mensen met een allergie bijzonder onaangenaam zijn, doordat daarbij bijzonder veel stof opwaait. Om dat probleem te voorkomen, is het nodig bij het kopen van stofzuigerzakken te kijken of die een antibacteriële binnenlaag in de zak hebben. Vermeerdering van schimmel, mijten en bacteriën wordt zo voorkomen. Ook een stofzuiger met waterfilter kan een uitkomst zijn. De aangezogen lucht wordt in plaats van naar een zak naar een waterbad geleid en zo van stofdeeltjes gereinigd. Stof en mijten worden bovendien in het water vastgehouden en vervolgens gewoon met het vuile water weggegooid, zonder daarbij in de in te ademen lucht terecht te komen. Reinig kleine, gemakkelijk draagbare tapijten alleen in de buitenlucht, om de kamerlucht in uw woonruimte niet extra te belasten.

Laagpolige vloerkleden voor allergische personen


En dan nog een laatste tip. Als u op zoek bent naar een anti-allergisch tapijt, let er dan op dat het vrij is van schadelijke stoffen. Controleer daarvoor bijvoorbeeld op de zogenaamde Oeko-Tex® Standard 100. Dit is sinds de instelling in 1992 een wereldwijd uniform, onafhankelijk certificeringssysteem voor textiele ruwe producten, tussenproducten en eindproducten, in alle stappen van verwerking, en de voor de accessoires gebruikte materialen. Aan de hand van een streng gereglementeerd en omvangrijk scala van maatregelen wordt het textiel op schadelijke stoffen gecontroleerd. Als het onderzochte textiel voldoet aan alle normen geeft Oeko-Tex het Oeko-Tex-label af, dat u ook kunt vinden op een groot aantal van onze kortpolige vloerkleden.


Uw benuta Style Team

Laagpolige Tapijten