Levertijd: actuel ca. 2-4 dagen | Verlengd restitutierecht: 60 dagen | Hulp & Contact
WINTER SALE SPECIAL | 20 % EXTRA
Ontvang nu je kortingscode

& het op de juiste manier neerleggen


De grootte van tapijt bepalen

Op de vraag naar de juiste grootte van een tapijt is het niet zo eenvoudig een algemeen antwoord te geven. Bij het kopen van een tapijt moet rekening worden gehouden met de volgende aspecten.

De juiste grootte van het tapijt bepalen

#Op de vraag naar de juiste grootte van een tapijt is het niet zo eenvoudig een algemeen antwoord te geven. Bij het kopen van een tapijt moet rekening worden gehouden met de volgende aspecten.

 • Waar dient de ruimte voor??
 • Hoe groot is de ruimte?
 • Waar en hoe staan de meubels?

Het kiezen van de grootte van het tapijt gebeurt vaak op het oog. Daarom worden echter vaak te kleine tapijten gekocht, die in het vertrek verloren gaan en allesbehalve harmonieus aandoen. Maar dat wil nog niet zeggen dat een groter tapijt geschikt is voor elke kamer. Een te groot tapijt kan al snel maken dat een vertrek er te vol en onevenwichtig uitziet.

In geval van twijfel is een groter tapijt echter meestal wel het meest raadzaam.

Om de juiste maat van het tapijt te bepalen, is het raadzaam om vooraf de oppervlakte te meten die het tapijt moet bedekken. Hiervoor moeten de meubels worden neergezet zoals ze daarna op het vloerkleed worden geplaatst. Nu kan de breedte en de lengte van het nieuwe vloerkleed gemakkelijk worden opgemeten. De rand van het tapijt kan op de vloer worden aangegeven met plaktape of kranten, zodat je een goed overzicht krijgt van het gebied dat het nieuwe tapijt zal bedekken.

Belangrijk: probeer de tape van tevoren op een onopvallende plaats uit om er zeker van te zijn dat er geen resten achterblijven!

Woonkamertapijt grootte bepalen

Woonkamertapijt kan worden gebruikt om woonruimtes of te bakenen en zitmeubels te groeperen. We hebben daarvoor tapijten in verschillende formaten: ronde tapijten en vierkante of rechthoekige. De breedte van het tapijt moet minimaal gelijk zijn aan de breedte van de bank, maar het is beter als het zowel aan de linker- als de rechterkant zo'n 15 tot 25 centimeter uitsteekt.

 1. Een ruime hoekbank kan opgeluisterd worden met een groot, behaaglijk tapijt. De lekkere zachte ondergrond van een hoogpolig tapijt zorgt voor een perfect gevoel van welzijn. U kunt bovendien alle zitmeubilair helemaal op het tapijt te zetten.
 2. In een kleinere woonkamer moet ook het tapijt kleiner zijn. Alleen de voorpoten van het zitmeubilair mogen op het tapijt komen te staan.
 3. In kleine ruimtes is het bovendien mogelijk het tapijt pal voor de bank te leggen. Er mogen maar een paar meubels, zoals bijvoorbeeld de bij de bank horende tafel, op het tapijt staan.

Slaapkamertapijt grootte bepalen

Slaapkamertapijten zorgen voor een gezellig accent. Bovendien krijgt u bij het opstaan geen koude voeten. De afmetingen van het tapijt zijn daarbij voornamelijk afhankelijk van de grootte van de slaapkamer. Ook de breedte van het bed kan echter bij het kiezen van een tapijt doorslaggevend zijn.

 1. Heeft u een grote slaapkamer en wilt u zich helemaal op uw gemak voelen? Zet dan het bed en het nachtkastje helemaal op het slaapkamertapijt. Een rand die aan alle kanten van het bed even breed is, zorgt daarbij voor een bijzonder harmonieus geheel. Ter oriëntatie kunt u bijvoorbeeld kijken naar de breedte van het nachtkastje.
 2. Voor een kleine slaapkamer heeft u een kleiner tapijt nodig. Het nachtkastje kan gewoon op de vloer staan, terwijl de voorste poten van het bed op het tapijt komen. Op die manier wordt het hele bed omlijst.
 3. Lopers rond of voor het bed bieden een goed alternatief. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kunnen naar wens aan alle kanten van het bed of alleen aan één kant worden neergelegd. De grootte van het tapijt is ook afhankelijk van de grootte van het bed.

Eetkamertapijt grootte bepalen

De grootte van het eetkamertapijt is afhankelijk van de grootte van de eettafel. Het moet de eethoek omlijsten. Plat geweven tapijten, zoals bijvoorbeeld een sisaltapijt, zijn hiervoor het meest geschikt - de stoelen glijden er overheen zodat iedereen makkelijk aan de tafel aan kan schuiven.

 1. Voor zo groot mogelijk comfort is het nodig dat alle stoelen van de eethoek op het tapijt kunnen staan. Voor eettafels die plaats bieden aan maximaal acht personen wordt daarom een minimale tapijtmaat van 240 x 340 cm aangehouden.
 2. Bestaat de eethoek uit ongeveer 6 eetkamerstoelen, dan zijn voor het tapijt afmetingen van 160 x 230 cm of 200 x 290 cm voldoende. Ook hierbij moet u er rekening mee houden dat de stoelpoten niet op de rand van het tapijt komen te staan.
 3. Door de vorm van het eetkamertapijt aan te passen aan de vorm van de tafel, maakt uw eetkamer een bijzonder harmonieuze en samenhangende indruk. Een ronde eettafel bijvoorbeeld op een rond tapijt komt bijzonder goed tot zijn recht.

Grootte van de loper

De grootte en vorm van een gangkleed moet gebaseerd zijn op de respectievelijke afmetingen van de ruimte. De voordeur moet uitraard wel zonder problemen geopend kunnen worden. Je kunt met een eenvoudige vuistregel de optimale maat voor je gangkleed berekenen voordat je het koopt: trek ongeveer 1,20 meter af van de lengte van de gang. Er moet ook ongeveer 15-20 cm ruimte zijn aan de zijkanten, zodat het vloerkleed niet tegen iets "wrijft". Voorkom het plaatsen van meubels op het gangkleed om een harmonieuze, uitnodigende entree te creëren. Sisal- en jutetapijten en tapijten van synthetische vezels zijn ideaal voor een drukke gang.

 1. Omdat de meeste gangen smal en lang zijn, is de loper de nummer één voor je entree. Typische afmetingen zijn 70x250 cm of 80x300cm. Ze zijn meestal ook geschikt voor smalle keukens.
 2. Je kunt ook meerdere lopers op een rij leggen als je een bijzonder lange gang hebt, zodat de ruimte er niet nog langer uitziet. Let hierop en kies voor uniforme modellen.
 3. Als je appartement een bijzonder ruime entree heeft, kun je ook andere tapijtvormen kiezen. Ronde of vierkante tapijten zijn bijvoorbeeld populair voor een grotere gang. Maar dat geldt hier ook: plaats geen meubels op het tapijt en houd altijd de afstand tot de voordeur en de zijkanten aan.

Doordacht woonconcept

Door het tapijt op de juiste manier neer te leggen, brengt u een doordacht woonconcept over. U kunt op die manier bepaalde gedeeltes die op verschillende manieren worden gebruikt van elkaar afscheiden.

Het maakt niet uit of dat is voor de vormgeving van het terras of inrichting van de woonkamer.

Stijlvolle Ideeën

Jouw benuta Style Team

*Geldig voor alle nieuwe nieuwsbriefabonnees. Geldig tot 14.2.2023. Geen minimum bestelwaarde. Kan niet worden gecombineerd met andere kortingsacties. Niet inwisselbaar tegen contanten.