Skip
Gratis verzending vanaf 100€: momenteel ongeveer
 • Home>
 • klassieke vloerkleden
 • Klassieke vloerkleden & Oosterse tapijten

  211 Producten

  211/211 Resultaten

  Oosterse tapijten & klassieke vloerkleden: Pure fascinatie

  Er zijn veel modellen die als klassieke tapijten kunnen worden beschouwd. In deze categorie vallen natuurlijk oosterse tapijten, maar ook subtiele ontwerpen zoals bijvoorbeeld tapijten met een rand of hoogwaarde modellen met een enkele kleur, die men niet zomaar als "klassiek-elegant" zou aanduiden. In weze ligt het uiteindelijk aan uw eigen smaak welk tapijt als klassiek wordt ervaren. Toch willen we u een grote selectie aan klassieke tapijten aanbieden, zodat u de mogelijkheid heeft om helemaal naar eigen smaak een keuze te maken. Bij ons vindt u vintage tapijten met klassiek geïnspireerd patronen, maar ook hoogwaardige, subtiele wollen tapijten. In onze online winkel heeft u natuurlijk de mogelijkheid om klassieke tapijten naar kleur, patroon, materiaal enz. te filteren en te sorteren. Zo vindt u kinderlijk eenvoudig klassieke beige tapijten, modellen met bloemenpatronen of gemaakt van natuurlijke materialen zoals bijvoorbeeld onze sisalvloerkleden. Soms speelt natuurlijk ook de prijs een grote rol: een handgeknoopt oosters tapijt kan net zo veel als een auto kosten, maar gelukkig vindt u bij ons ook meer toegankelijke modellen. Zo hoeft u niet al te diep in de buidel te tasten en kunt u uw tapijt voordelig kopen.

  Oosterse tapijten

  De meest bekende en populaire vorm van klassieke tapijten is het oosterse tapijt. De variatie is enorm groot en omvat verschillende soorten vloerkleden uit gebieden die in het algemeen als oosters worden gezien. Daarbij horen tegenwoordig ook de gebieden uit Noord-Afrika tot het Midden-Oosten en Centraal Azië. Een oosters tapijt kan op veel manieren en van verschillende materialen worden gemaakt: van wol, zijde, katoen, hennep en geweven of geknoopt: vaak bieden deze details al aanwijzingen over de kwaliteit en herkomst, maar ook het ontwerp varieert sterk per regio. Zo lijkt een Noord-Afrikaans Berbertapijt dankzij de manier van knopen best wel wat op een modern hoogpolig tapijt, terwijl een Iraans nomadentapijt met haar rijke kleuren en zeer oosters aandoende patronen opwindend exotisch overkomt. Normaal gesproken is het voor alle modellen zo dat ze met de hand worden gemaakt, van natuurlijke en dure materialen. Hierdoor zijn oosterse tapijten zoals bijvoorbeeld Perzische tapijten helaas voor velen onbereikbaar. Gelukkig bieden we u hier een goed alternatief: bij ons vindt u gunstig geprijsde oosterse tapijten, maar ook modellen die we op basis van klassiek-oosterse ontwerpen zelf laten produceren. Deze tapijten worden fabrieksmatig gemaakt van synthetische vezels; ze zijn veel gunstiger geprijsd dan hun dure tegenhangers. Door de robuuste productie en het gebruik van synthetische vezels zijn onze oosterse tapijten makkelijk in onderhoud en kunnen ze eenvoudig worden gebruikt. Hierdoor zijn ze veelzijdig in te zetten, zelfs als tapijtloper. Omdat we een grote keuze aan vormen en maten aanbieden, zijn deze tapijten voor veel kamers geschikt, onder andere tapijten voor de slaapkamer, naast het bed, in een passend klein formaat.

  Traditionele tapijten

  Traditionele tapijten zijn tegenwoordig niet alleen in hun oorspronkelijke vorm geliefd: hun overvloedige ontwerp dient inmiddels ook als een belangrijke inspiratie voor moderne vloerkleden en actuele woontrends. Terwijl het productieproces van traditionele tapijten door middel van bekwaam handwerk in wezen niet is veranderd, wordt de moderne tegenhanger tegenwoordig meestal fabrieksmatig geproduceerd (geweven of geknoopt) en onderscheidt zich daarin niet van andere textielproducten die vanaf de industrialisering steeds meer geautomatiseerd en efficiënt geproduceerd kunnen worden. Qua patroon wordt een traditioneel tapijt gekenmerkt door filigrain-ornamenten, bloemenmotieven en kunstige randen; deze zijn tijdloos mooi en passen naadloos in elke interieurstijl. Geliefde ontwerpkenmerken zijn echter niet alleen deze prachtige patronen, maar ook de expressieve, levendige kleuren. Voor het kleuren van klassieke oosterse tapijten werden oorspronkelijk plantaardige kleurstoffen gebruikt, die bijvoorbeeld uit wortels van planten werden gewonnen en de modellen een bijzonder opvallende uitstraling gaven. Inmiddels worden er voor het kleuren echter synthetische kleuren gebruikt, die goedkoper te produceren zijn. Zo worden traditionele tapijten en hun patronen in lichtroze of zachte pastelkleuren gedoopt, waarna ze ons huis met hun antieke uitstraling bereiken.

  Klassieke oosterse tapijten - Gids


  Welke soorten oosterse tapijten zijn er?


  Oosterse tapijten kunnen op vele manieren worden geclassificeerd en ingedeeld. Eén manier van classificeren is naar stijl: naast geometrische stijlen zijn er vooral arabeske, frorale, kromlijnige of zelfs figurale stijlen. Een andere mogelijkheid tot classificatie is naar het patroon van het hoofdveld: er wordt onderscheid gemaakt tussen medaillonpatronen, veldpatronen, herhalingspatronen en tapijten met picturale motieven. De meest voorkomende indeling van tapijten is het onderscheid naar geografische herkomst. Bij benuta vind je alle soorten oosterse tapijten:

  Hoe maak ik een handgeknoopt oosters tapijt schoon?


  Alleen een schoon oosters tapijt kan zijn volle pracht in een kamer ontplooien. Als je oosterse of Perzische tapijt erg vuil is, moet je het kostbare tapijt zeker professioneel laten reinigen. Dit geldt natuurlijk vooral voor zeer waardevolle, handgeknoopte voorwerpen, die je als een kunstwerk moet beschouwen. Een duur schilderij moet immers ook door een restaurateur worden schoongemaakt en gerestaureerd. Ook al raden professionele schoonmaakbedrijven het af, het is zeker mogelijk om je oosterse tapijt zelf weer schoon te krijgen in het geval van kleine vlekken en vervuiling. Dus als je afziet van professionele tapijtreiniging, moet je rekening houden met een aantal belangrijke punten en je klassieke tapijt met zorg reinigen en vlekken voorzichtig uit het tapijt verwijderen: let vooral op het gebruikte materiaal, vooral zijden tapijten zijn erg gevoelig. Lees voor meer informatie ons adviesartikel voor onmiddellijke remedies voor tapijtvlekken "Tapijten reinigen & tapijtvlekken verwijderen".
  We raden je ten zeerste aan om kostbare tapijten professioneel te laten reinigen.

  Waar moet ik op letten bij het kopen van oosterse tapijten?

  Of een oosters tapijt handgeknoopt is, kun je herkennen aan verschillende kenmerken: Ten eerste heeft een machinaal geknoopt vloerkleed meestal franjes aan de zijkant. Trek aan een enkele franje en let daarbij op de knopen aan de achterkant van het oosterse tapijt die in het verlengde van deze franje liggen en in het tapijt vastzitten. Als deze bewegen als je eraan trekt, zijn de franjes niet vastgenaaid en vormt de kettingdraad de franjes door het tapijt heen. Machinaal geknoopte tapijten zijn meestal gaaf en onberispelijk gelijkmatig. Een handgeknoopt oosters tapijt zal altijd minimale variaties hebben door het grote aantal knopen per vierkante meter. Kijk dus aan de achterkant van het klassieke tapijt naar terugkerende patronen en let op kleine lichte variaties in de kleurvolgorde of op knopen die verschillende afmetingen hebben. Over afmetingen gesproken, een handgeknoopt tapijt heeft vaak minimale maatverschillen in lengte of breedte. Neem dus een meetlint en meet de zijkanten van het tapijt. Een handgeknoopt vloerkleed heeft aanzienlijke verschillen op de millimeter. Let bij het kopen van een oosters tapijt ook op de herkomst van het vloerkleed, die moet altijd vermeld worden. Echte oosterse tapijten komen met name uit Iran, Afghanistan, Rusland en Turkije.


  Ontdek de hele variëteit aan oosterse tapijten in onze online vloerkleden winkel.